Składniki:
- kruche ciasto
- masło
- 250 g białego sera
- 2/3 szkl. śmietany
- żółtko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 jabłek
- ½ kostki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki rumu
- sok i ½ łyżeczki skórki z cytryny
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Obrane jabłka pokroić w plastry.
Następnie ser zmiksować razem z żółtkiem, mąką i śmietaną.
Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej masłem.
Rozłożyć na nim masę serową i rozłożyć plastry jabłek.
Polać je miodem wymieszanym z rumem, sokiem i skórką z cytryny.
Wierzch posypać jeszcze wiórkami masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.