Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z jabłkami i kremem serowym

Składniki:

  • kruche ciasto
  • masło
  • 250 g białego sera
  • 2/3 szkl. śmietany
  • żółtko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 jabłek
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rumu
  • sok i ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • cukier puder
     

Sposób wykonania:

  1. Obrane jabłka pokroić w plastry.
    Następnie ser zmiksować razem z żółtkiem, mąką i śmietaną.
    Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej masłem.
    Rozłożyć na nim masę serową i rozłożyć plastry jabłek.
    Polać je miodem wymieszanym z rumem, sokiem i skórką z cytryny.
    Wierzch posypać jeszcze wiórkami masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *