Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta orzechowa

Składniki:

  • kruche ciasto
  • masło
  • 1 szkl. śmietany tortowej
  • 1 ½ szkkl. cukru
  • 3 łyzki płynnego miodu
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów pistacjowych

Sposób wykonania:

  1. Dno i brzegi formy wysmarowanej masłem wyłożyć ciastem.
    Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut.
    Zalać cukier ¾ szkl. wody i trzymać na małym ogniu aż całość zgęstnieje i zbrązowieje po czym dodać śmietankę oraz miód.
    Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i dodać jeszcze orzechy.
    Powstałą masę rozłożyć na podpieczonym cieście i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *