Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 2 surowe żółtka
- 1 szkl. mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szkl. cukru pudru
- 100 g masła
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- szczypta soli
- ½ szkl. gęstej śmietany
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
Sposób wykonania:
- Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesianym cukrem pudrem oraz startą skórką z cytryny po czym dokładnie usiekać razem z masłem, wówczas dodać sól oraz wino.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, które owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki.
W między czasie brzoskwinie wrzucić na 2 min na wrzątek po czym wyjąć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i przekroić na pół.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, ponakłuwać widelcem.
Na cieście ułożyć brzoskwinie, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 min.
Po tym czasie zalać brzoskwinie śmietaną wymieszaną z żółtkami, posypać jeszcze migdałami.
Ponownie wstawić do piekarnika na 20 min.
Liczba porcji: 11