Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta brzoskwiniowa z pianą

 

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 2 surowe żółtka
  • 1 szkl. mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • ½ szkl. gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Sposób wykonania:

  1. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesianym cukrem pudrem oraz startą skórką z cytryny po czym dokładnie usiekać razem z masłem, wówczas dodać sól oraz wino.
    Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, które owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki.
    W między czasie brzoskwinie wrzucić na 2 min na wrzątek po czym wyjąć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i przekroić na pół.
    Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, ponakłuwać widelcem.
    Na cieście ułożyć brzoskwinie, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 min.
    Po tym czasie zalać brzoskwinie śmietaną wymieszaną z żółtkami, posypać jeszcze migdałami.
    Ponownie wstawić do piekarnika na 20 min.

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *