Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik z makiem

 

Składniki:

  •  1 szkl. miodu
  •  150 g cukru
  •  500 g mąki
  •  2 jajka
  •  10 g sody oczyszczanej
  •  1 szkl. maku
  •  łyżka skórki startej z cytryny
  •  łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

  1. 1 szkl. wody razem z miodem oraz cukrem podgrzewać na małym ogniu aż do wrzenia, wówczas zdjąć z ognia do ostygnięcia i stopniowo dodawać mąkę, zarabiać nożem.
    Następnie dodać resztę cukru, cynamon, żółtka oraz skórkę cytrynową.
    Na koniec dodać przesiany mak oraz sodę.
    Całość dokładnie wyrobić, powstałe ciasto owinąć w lnianą ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.
    Po tym czasie ciasto ułożyć w blasze posmarowanej tłuszczem, posmarować go jajkiem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 60 min.

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *