Składniki:
- 1 szkl. miodu
- 150 g cukru
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 10 g sody oczyszczanej
- 1 szkl. maku
- łyżka skórki startej z cytryny
- łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
- 1 szkl. wody razem z miodem oraz cukrem podgrzewać na małym ogniu aż do wrzenia, wówczas zdjąć z ognia do ostygnięcia i stopniowo dodawać mąkę, zarabiać nożem.
Następnie dodać resztę cukru, cynamon, żółtka oraz skórkę cytrynową.
Na koniec dodać przesiany mak oraz sodę.
Całość dokładnie wyrobić, powstałe ciasto owinąć w lnianą ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.
Po tym czasie ciasto ułożyć w blasze posmarowanej tłuszczem, posmarować go jajkiem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 60 min.
Liczba porcji: 11