Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurki pełne bakalii

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • ½ szkl. gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 120 g cukru pudru
  • ćwierć łyżeczki soli
  • białko
  • cukier
  • bakalie: orzechy, rodzynki, migdały

Sposób wykonania:

  1. Masło razem z mąką posiekać, wówczas dodać żółtka, śmietanę oraz sól i całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na noc.
    Następnego dnia ciasto cienko rozwałkować i pokroić na małe kwadraty, które ułożyć na blasze posmarowanej masłem.
    Posmarować mazurki białkiem i posypać rodzynkami, orzechami, migdałami oraz cukrem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *