Składniki:
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle (wstążki)
- 50 g surowej lub gotowanej szynki
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 30 g masła
- 200 g śmietany (1 opakowanie)
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 80 g sera bleu d’auvergne
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać drobno posiekane czosnek i pietruszkę oraz pokrojonego w talarki pora. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę (całość należy na chwilę zdjąć z ognia, aby śmietana się nie zważyła), gotować na małym ogniu przez 10 min, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ugotować w osolonej wodzie makaron tagliatelle (dodać łyżkę oleju, aby makaron się nie sklejał), odcedzić i przełożyć do głębokiego naczynia. Delikatnie wymieszać z przygotowanym sosem. Podawać posypane bazylią i pokruszonym serem bleu d’auvergne.