Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z piersi kurczaka Katarzyny

Odkryj najlepszy zbiór przepisów na kurczaka. Tym razem przepis na szaszłyki z piersi kurczaka. Pozostałe składniki: czosnek, imbir, olej rzepakowy, sok z cytryny. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • szczypta ostrej papryki 
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól 
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Zalać go olejem rzepakowy oraz sokiem z cytryny.
    Dodać jeszcze imbir, ostrą paprykę i tymianek.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Odstawić na około 3 godziny.
    Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Szaszłyki mogą być wykonane z samego mięsa lub przeplecione warzywami.
    Tak przygotowane szaszłyki kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *