Składniki:
- 600 g kapeluszy z pieczarek
- 2 cebule
- 150 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- ćwierć łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 1-2 ząbki czosnku
- ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Oliwę wymieszać z sokiem i skórką z cytryny.
Następnie dodać czosnek roztarty z czosnkiem, pieprz oraz tymianek.
Całość dokładnie wymieszać i powstałą marynatą zalać grzyby.
Odstawić je na 2 godziny
W między czasie cebulki pokroić na talarki a boczek w kostkę.
Pieczarki odsączyć z marynaty i nadziewać je na szpadki na przemian z boczkiem u cebula.
Smażyć na złoto na rozgrzanym tuszcie.
Liczba porcji: 4