Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepis na szaszłyki z indyka w miodowej marynacie. Przepis zawiera: pierś z indyka, miodu, oliwy, czosnku, rozmarynu i bazylii.
Składniki:
- ½ kg piersi z indyka
- 100 ml miodu akacjowego
- 100 ml oliwy
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki bazylii
- szczypta imbiru
Sposób wykonania:
-
Piersi z indyka dokładnie oczyścić.Pokroić w paski, które osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki wsypać ostra paprykę, pieprz, rozmaryn, bazylię i imbir.Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Zalać całość oliwą oraz miodem.Dokładnie wymieszać.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować około 3 godzin.Im dłużej mięso się marynuje tym lepiej.Po tym czasie nabijać paski indyka na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 5