Tym razem proponujemy przepis na pyszne, soczyste szaszłyki wieprzowe w ziołowej marynacie. Lista zakupów: wieprzowina, oliwa, czosnek, tymianek i rozmaryn.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- kilka listki świeżej szałwii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić w dużą kostkę.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny.Dodać obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Następnie wrzucić tymianek, rozmaryn i szałwię.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Odstawić na kilka godzin.Po tym czasie nabijać kawałki mięsa na patyczki od szaszłyków.Tak przygotowane szaszłyki kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4