A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pyszne kalmary w piwnym cieście. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalmarów, piwa, mąki oraz oleju do smażenia.
Składniki:
- 300 g kalmarów
- 80 g mąki
- olej roślinny do smażenia
- 300 ml zimnego piwa
- 200 g mąki
- 30 g mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Kalmary dokładnie oczyścić.Pokroić je na pojedyncze pierścienie i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie oprószyć je mąką.Natomiast do miseczki przelać zimne piwo.Dodać do niego mąkę pszenną i ziemniaczaną.Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.W powstałym cieście zanurzać krążki kalmarów.Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron, aż ładnie się zarumienią.
Liczba porcji: 5