Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone kalmary Tomka

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pyszne kalmary w piwnym cieście. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalmarów, piwa, mąki oraz oleju do smażenia. 
 

Składniki:

  • 300 g kalmarów
  • 80 g mąki
  • olej roślinny do smażenia
  • 300 ml zimnego piwa
  • 200 g mąki
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • sól 
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Kalmary dokładnie oczyścić.
    Pokroić je na pojedyncze pierścienie i osuszyć na papierowym ręczniku. 
    Następnie oprószyć je mąką.
    Natomiast do miseczki przelać zimne piwo.
    Dodać do niego mąkę pszenną i ziemniaczaną.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    W powstałym cieście zanurzać krążki kalmarów.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron, aż ładnie się zarumienią. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *