Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki w marynacie z curry

Wyszukaj swój ulubiony przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś podajemy przepis na wieprzowe szaszłyki w marynacie z curry. Lista zakupów: mięso wieprzowe, jogurt naturalny, curry, oliwa z oliwek, czosnek. 
 

Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego 
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • sól 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie pokroić je na mniejsze kawałki.
    Natomiast do miseczki przelać jogurt.
    Dodać do niego oliwę z oliwek i razem wymieszać.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i dodać do jogurtu.
    Dodać jeszcze curry, ostrą i słodką paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty przełożyć mięso.
    Wstawić go do lodówki pod przykryciem na całą noc.
    Następnego dnia nadziewać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *