Wypróbuj przepis Bartłomieja na pyszne szaszłyki jagnięce. Aby wykonać ten przepis będziesz Potrzebować: jagnięciny, musztardy, słodkiej i ostrej papryki oraz soku z limonki.
Składniki:
- ½ kg jagnięciny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- skórka z 1/2 limonki
- szczypta suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Jagnięcinę dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać ocet balsamiczny oraz musztardę.Całość dokładnie wymieszać i dodać jeszcze słodką i ostra paprykę.Wrzucić skórkę z limonki oraz rozmaryn.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki na kilka godzin.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.Nabijać je na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4