Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki jagnięce Bartłomieja

Wypróbuj przepis Bartłomieja na pyszne szaszłyki jagnięce. Aby wykonać ten przepis będziesz Potrzebować: jagnięciny, musztardy, słodkiej i ostrej papryki oraz soku z limonki. 

 

Składniki:

  • ½ kg jagnięciny
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • skórka z 1/2 limonki
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Jagnięcinę dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać ocet balsamiczny oraz musztardę.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać jeszcze słodką i ostra paprykę.
    Wrzucić skórkę z limonki oraz rozmaryn.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.
    Nabijać je na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *