Poszukujesz sprawdzonego przepisu na pyszne szaszłyki? Wypróbuj przepis na szaszłyki baranie Teresy. Lista zakupów: baranina, czosnek, imbir i oliwa z oliwek.
Składniki:
- ½ kg baraniny
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki szałwii
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na podłużne paski.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do miski.Dodać do niego imbir, rozmaryn, szałwię i majeranek.Zalać całość oliwą z oliwek i sosem sojowym.Dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.Do powstałej marynaty wrzucić mięso.Marynować około 2 godzin.Po tym czasie nabijać mięso na patyczki do szaszłyków.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 5