Składniki:
- kostka masła
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 1 ½ szkl. mąki
- 4 żółtka
- szczypta soli
- konfitury jabłkowe
- 4 białka
- 1 szkl. cukru pudru
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, mąkę oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie wyrobić.
Powstałe ciasto owinąć w folie aluminiową iw stawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować i wyłożyć jednym płatem dno formy wysmarowanej tłuszczem. Posamrować konfiturą i przykryć drugim płatem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
1 comment for “Szarlotka z konfiturą jabłkową”