Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka z konfiturą jabłkową

 

Składniki:

  • kostka masła
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 ½ szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • konfitury jabłkowe
  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • tłuszcz do formy

 

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, mąkę oraz szczyptę soli.
    Całość dokładnie wyrobić.
    Powstałe ciasto owinąć w folie aluminiową iw stawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować i wyłożyć jednym płatem dno formy wysmarowanej tłuszczem. Posamrować konfiturą i przykryć drugim płatem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.

     

1 comment for “Szarlotka z konfiturą jabłkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *