Składniki:
- mąka 1/2 kg
- masło 1 kostka
- cukier puder 15 dag
- żółtka 3 sztuki
- śmietana 3 dag
- jabłka 1,5 kg
- cukier 20 dag
- cynamon 10 g
- cukier puder 20 g
Sposób przyrządzenia:
Ciasto kruche należy zagnieść z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru
pudru. Schłodzić w lodówce i podzielić na dwie części. Rozwałkować. Na
blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą należy rozłożyć
jedną część ciasta, nakłuć kilkanaście razy widelcem i upiec na złoty
kolor w nagrzanym piekarniku. jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na
tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Na upieczone
ciasto położyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią rozwałkowanego
ciasta i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos