Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka Ilony

Składniki:

 

  • mąka 1/2 kg
  • masło 1 kostka
  • cukier puder 15 dag
  • żółtka 3 sztuki
  • śmietana 3 dag
  • jabłka 1,5 kg
  • cukier 20 dag
  • cynamon 10 g
  • cukier puder 20 g

 

 

Sposób przyrządzenia:
Ciasto kruche należy zagnieść z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru
pudru. Schłodzić w lodówce i podzielić na dwie części. Rozwałkować. Na
blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą należy rozłożyć
jedną część ciasta, nakłuć kilkanaście razy widelcem i upiec na złoty
kolor w nagrzanym piekarniku. jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na
tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Na upieczone
ciasto położyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią rozwałkowanego
ciasta i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *