Składniki:
- 8 świeżych śledzi
Marynata:
- tymianek
- sól, pieprz, chili
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
Sposób przyrządzenia:
Jako że śledzie kupujemy zazwyczaj w postaci schłodzonych tuszek należy zwracać szczególną uwagę na ich świeżość. Powinny mieć one ciemno czerwone łuki skrzelowe, szkliste, przezroczyste gałki oczne, po naciśnięciu palcem mięśnia powinny wracać do poprzedniego położenia, mieć charakterystyczny lecz świeży zapach.
Ryby starannie myjemy ze szczególnym uwzględnieniem jamy brzusznej, usuwamy błonę wyścielającą wnętrze, suszymy ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią tuszki ryby, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Tak przygotowane ryby pieczemy przez 3 minuty z każdej strony, odwracamy w trakcie pieczenia i smarujemy pędzelkiem moczonym w pozostałej marynacie. Podajemy z piklami warzyw, ryżem lub pieczywem.