Znakomite świąteczne przepisy znajdziesz tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na świąteczne jabłka Bożenki. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jabłek, powideł śliwkowych, rodzynek i rumu.
Składniki:
- 4 jabłka
- 65 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki powidła śliwkowego
- 2 łyżki rodzynek
- kilka łyżek rumu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
Sposób wykonania:
-
Jabłka dokładnie umyć.Następnie ściąć lekko górę po czym wydrążyć gniazda nasienne.Uważając, aby nie uszkodzić skórki.Natomiast wiórki koksowe wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię.Uprażyć je na średnim ogniu po czym zdjąć z patelni i wymieszać z powidłami śliwkowymi.Dodać jeszcze rodzynki, które wcześniej namoczyć w rumie.Wrzucić zmielone goździki, cynamon oraz imbir.Całość dokładnie wymieszać.Powstałym nadzieniem wypełnić wydrążone jabłka.Ułożyć je na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 30 minut.
Liczba porcji: 4