Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczne jabłka Bożenki

Znakomite świąteczne przepisy znajdziesz tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na świąteczne jabłka Bożenki. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jabłek, powideł śliwkowych, rodzynek i rumu. 
 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 65 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki powidła śliwkowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • kilka łyżek rumu 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru 
 

Sposób wykonania:

  1. Jabłka dokładnie umyć.
    Następnie ściąć lekko górę po czym wydrążyć gniazda nasienne.
    Uważając, aby nie uszkodzić skórki.
    Natomiast wiórki koksowe wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię.
    Uprażyć je na średnim ogniu po czym zdjąć z patelni i wymieszać z powidłami śliwkowymi.
    Dodać jeszcze rodzynki, które wcześniej namoczyć w rumie.
    Wrzucić zmielone goździki, cynamon oraz imbir.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałym nadzieniem wypełnić wydrążone jabłka.
    Ułożyć je na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 30 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *