Baza najlepszych przepisów na surówki i sałatki. Dziś przepis na surówkę z czerwonej kapusty Celiny. Aby ją wykonać będziesz potrzebować: czerwonej kapusty, jabłka, cebuli i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty czerwonej
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
-
Z kapusty oderwać wierzchnie twarde liście.Resztę drobno poszatkować.Skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.Następnie obraną cebule drobno posiekać i wrzucić do kapusty,Obrane jabłko zetrzeć na tarce i również dodać do kapusty.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4