Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strucla bakaliowa z miodem

Składniki:


  • 25 dag suszonych moreli,
  • 25 dag suszonych fig,
  • 13 dag rodzynków,
  • 15 dag orzechów laskowych,
  • 5 łyżek płynnego miodu,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 25 dag mąki,
  • 1 torebka (7g) drożdży w proszku,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 3 dag masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 5 dag migdałów.

Sposób przyrządzenia:
Suszone owoce pokroić w kosteczkę. Wymieszać z rodzynkami, orzechami laskowymi, 3 łyżkami miodu, rumem, cynamonem i goździkami. Odłożyć. Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże, sól miękki tłuszcz, resztę miodu oraz mleko. Wyrobić składniki mikserem na jednolite ciasto, przykryć, odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Dodać do ciasta bakalie, całość jeszcze raz wyrobić. Uformować struclę, odłożyć jeszcze na 30 min. do wyrośnięcia. Udekorować migdałami, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 1,5 godz. Na ostatnie 30 min przykryć pergaminem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *