Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stefanka

Składniki:

    • dżem do przełożenia 1 słoik
    • polewa czekoladowa gotowa

    Ciasto:
    • mąka 60 dag
    • cukier puder 20 dag
    • masło 10 dag
    • miód 10 dag
    • soda oczyszczona 1 łyżeczka
    • jajka 3 sztuki

    Krem:
    • mleko 1,5 szklanki
    • kasza manna 2 łyżki
    • cukier waniliowy
    • żółtka 2 sztuki
    • cukier puder 15 dag
    • masło 25 dag
    • spirytus 2 łyżki

    Sposób przyrządzenia:
    Mąkę należy posiekać razem z masłem, dodać do niej cukier puder, miód,
    jajka i sodę oczyszczoną. Ze składników należy wyrobić ciasto i
    podzielić je na 6 części. Każdą część ciasta należy rozwałkować i upiec.
    Do garnuszka należy wlać mleko i ugotować je z cukrem waniliowym i kaszą
    manną, następnie wystudzić. Masło należy utrzeć z cukrem pudrem oraz
    żółtkami, dodawać powoli, po jednej łyżce ugotowaną kaszę mannę, ciągle
    mieszać. Do kremu należy dodać spirytus i wymieszać. Wcześniej upieczone
    placki należy smarować dżemem, a później kremem i przekładać. Ciasto z
    wierzchu należy polać polewą czekoladową.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *