Składniki:
- • dżem do przełożenia 1 słoik
• polewa czekoladowa gotowa
Ciasto:
• mąka 60 dag
• cukier puder 20 dag
• masło 10 dag
• miód 10 dag
• soda oczyszczona 1 łyżeczka
• jajka 3 sztuki
Krem:
• mleko 1,5 szklanki
• kasza manna 2 łyżki
• cukier waniliowy
• żółtka 2 sztuki
• cukier puder 15 dag
• masło 25 dag
• spirytus 2 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Mąkę należy posiekać razem z masłem, dodać do niej cukier puder, miód,
jajka i sodę oczyszczoną. Ze składników należy wyrobić ciasto i
podzielić je na 6 części. Każdą część ciasta należy rozwałkować i upiec.
Do garnuszka należy wlać mleko i ugotować je z cukrem waniliowym i kaszą
manną, następnie wystudzić. Masło należy utrzeć z cukrem pudrem oraz
żółtkami, dodawać powoli, po jednej łyżce ugotowaną kaszę mannę, ciągle
mieszać. Do kremu należy dodać spirytus i wymieszać. Wcześniej upieczone
placki należy smarować dżemem, a później kremem i przekładać. Ciasto z
wierzchu należy polać polewą czekoladową.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos