Składniki:
- 35dkg spaghetti
- 4 szalotki
- 6 łyżek oliwy
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 10dkg zielonych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, oregano świeże
- 30dkg cukinii
- 1 łyżeczka mąki
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Cukinię umyć i pokroić na długie cienkie paseczki.. takie jak spaghetti. Szalotki drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić na kawałeczki. Dodać do cebuli i lekko podsmażyć. Wlać bulion z rozprowadzoną w nim mąka, potem śmietanę, posiekane oliwki, kapary i sok z cytryny. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu 10 min. doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostały olej, podsmażyć paski cukini, dodać makaron i wymieszać z cukinią. Przełożyć na talerze i polać sosem tuńczykowym