Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z tuńczykiem i kaparami

Składniki:


  • 35dkg spaghetti
  • 4 szalotki
  • 6 łyżek oliwy
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 10dkg zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, oregano świeże
  • 30dkg cukinii
  • 1 łyżeczka mąki

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Cukinię umyć i pokroić na długie cienkie paseczki.. takie jak spaghetti. Szalotki drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić na kawałeczki. Dodać do cebuli i lekko podsmażyć. Wlać bulion z rozprowadzoną w nim mąka, potem śmietanę, posiekane oliwki, kapary i sok z cytryny. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu 10 min. doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostały olej, podsmażyć paski cukini, dodać makaron i wymieszać z cukinią. Przełożyć na talerze i polać sosem tuńczykowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *