Składniki:
- 250 g marchewki
- 200 ml bulionu warzywnego (instant)
- 400 g spaghetti
- sól
- 200 ml śmietany
- 3 łyżki startego sera pecorino
- 1/2 łyżeczki tymianku
- biały pieprz
- 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- mleko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę obrać, umyć, pokroić na małe kawałki i gotować w bulionie ok. 15 minut. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Marchewkę zmiksować z bulionem, dodać śmietanę, ser i tymianek, doprawić solą i pieprzem, sos gotować 3-5 minut. Dodać orzechy i ewentualnie trochę mleka. Makaron odcedzić, dokładnie osączyć i wymieszać z sosem. Pietruszkę opłukać, osączyć i posiekać. Spaghetti wyłożyć na talerze i posypać natką pietruszki.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus