Znakomity przepis dla miłośników owoców morza. Czyli przepis na spaghetti z krewetkami. Lista zakupów: makaron spaghetti, krewetki, suszone pomidory, cebula i czosnek.
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- kilka suszonych pomidorów
- 20 mrożonych krewetek
- 1 łyżka oliwy z oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Makaron spaghetti ugotować według opisu na opakowaniu.W między czasie obraną cebule i czosnek drobno posiekać.Wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwa z oliwek.Krótko przesmażyć po czym dodać imbir, kurkumę i paprykę.Mieszając trzymać na ogniu około 2 minut.Po tym czasie wrzucić krewetki i trzymać na ogniu, aż zróżowieją.Wówczas dodać pomidory i jeszcze chwile trzymać na ogniu.Gotowy makaron odcedzić i przełożyć do krewetek.Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4