Składniki:
- 50 g przerośniętego boczku
- 100 g gotowanej szynki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 400 g spaghetti
- 3 jajka
- 100 ml śmietany
- 40 g parmezanu
- 40 g sera pecorino
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
- N rozgrzanym maśle podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, wówczas wrzucić posiekany czosnek i smażyć razem około 3 minut.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i przełożyć do patelni z boczkiem.
Następnie oba sery zetrzeć po czym połowę wymieszać ze śmietaną i jajkami.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przelać na makaron.
Dodać jeszcze pokrojoną szynkę i całość dokładnie wymieszać trzymając na małym ogniu do momentu, aż jajka zaczną się ścinać.
Przed podaniem posypać resztą sera.