Składniki:
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki suszonego oregano
- ¼ łyżeczki suszonej bazylii
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku
- ¼ łyżeczki suszonego czosnku
- ¼ łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 liść laurowy
Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, obniżyć temperaturę i powoli gotować mieszając przez około 45 minut. Sos powinien zgęstnieć. Przechowywać zamknięty w czystym słoiczku, w lodówce. Ja robię większą ilość sosu jednorazowo i po zamknięciu w sterylnych małych słoiczkach pasteryzuję go 30 minut.