Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sorbet truskawkowy

Idealny dla ochłody w upalne dni. Czyli przepis na sorbet truskawkowy. Do jego wykonania potrzebujesz: truskawek, cukru, wody i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • sok z cytryny 

Sposób wykonania:

  1. Truskawki dokładnie oczyścić, odrywając zielone szypułki.
    Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. 
    Dokładnie je zmiksować po czym przetrzeć przez sito.
    Natomiast do rondelka wlać wodę i dodać cukier.
    Mieszając zagotować po czym odstawić do ostygnięcia i przełożyć do truskawek.
    Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
    Po 30 minutach dodać białka ubitą na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny.
    Gotową masę sorbetową przełożyć do pojemnika, w którym będzie się mroził.
    Wstawić do zamrażalki i po 1 godzinie wyjmować i miksować i tą czynność powtórzyć kilka razy. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *