Mix kolorów i smaków. Pyszności na deser, które poleca pychotka.pl. Tym razem przepis na gofry czekoladowe Doroty. Aby je wykonać potrzebujesz: mleka, mąki, gorzkiej czekolady, masła i białek.
Składniki:
- 2 ½ szkl mąki
- 1 ½ szkl mleka
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 ½ szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 kostki masła
- 6 białek
- szczypta soli
Sposób wykonania:
-
Mąkę przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia.Dodać do niej cukier i wymieszać.Natomiast do rondelka wrzucić masło oraz czekoladę połamaną na mniejsze kawałki.Podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą.Wówczas zdjąć rondelek z ognia i odstawić do ostygnięcia.Gdy ostygnie dodać mąkę z dodatkami.Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Z powstałego cista smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.Podawać z czekoladowymi lodami, polane sosem.
Liczba porcji: 4