Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lody czekoladowe Marii

Masz dziś ochotę na domowe lody czekoladowe? Wypróbuj ten przepis. Aby wykonać te lody potrzebujesz: czekolady, mleka, żółtek, cukru i śmietany. 
 

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 150 g czekolady
  • 3 szt żółtka

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać mleko.
    Wrzucić do niego czekoladę połamaną na małe kawałki oraz dodać kakao.
    Całość mieszając trzymać na ogniu, aż czekolada się rozpuści i składniki się ze sobą połączą.
    Wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 
    W między czasie do żółtek dodać cukier i razem utrzeć na puszystą masę.
    Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo czekoladowe mleko.
    Następnie przełożyć całość do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć.
    Zestawić z ognia do ostygnięcia.
    Na koniec dodać jeszcze śmietankę ubitą na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotowa masę lodową wstawić do zamrażalnika i odczekać co najmniej 1 godzinę, aż lody się zamrożą.
    Po tym czasie wyjąć lody z lodówki.
    Całość zmiksować i ponownie wstawić do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *