Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Soczyste szaszłyki z jagnięciny

Gorąco polecamy sprawdzone przepisy na znakomite szaszłyki. Dziś podajemy przepis na soczyste szaszłyki z jagnięciny. Lista zakupów: mięso z jagnięciny. Czerwone wino, czosnek, musztarda i rozmaryn.
 

Składniki:

  • ½ kg jagnięciny
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wina
  • gałązka rozmarynu
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • ½ pęczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Obraną cebulę posiekać i wrzucić do czosnku.
    Zalać całość czerwonym winem i sokiem wyciśniętym z limonki.
    Dodać jeszcze rozmaryn, musztardę, posiekaną kolendrę oraz cukier.
    Na koniec dodać jeszcze oliwę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.
    Nadziewać je na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *