Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Koperkowy sos Łucji

Fajny przepis na koperkowy sos przepisu Łucji, który podkreśli smak twoich potraw. Przygotowany na jogurcie greckim, z dodatkiem majonezu, czosnku i soku z limonki. 
 

Składniki:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do jogurtu greckiego dodać łyżkę majonezu.
    Jogurt grecki możemy zastąpić zwykłym jogurtem naturalnym.
    Następnie pęczek koperku opłukać pod bieżącą wodą.
    Drobno posiekać i wrzucić do jogurtu z majonezem.
    Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany.
    Cisnąc jeszcze sok z limonki.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
    Gotowy sos najlepiej wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut i podawać schłodzony, wtedy lepiej smakuje. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *