Tym razem podajemy przepis na znakomite czereśniowe ciasto. Do jego upieczenia będziesz potrzebował: jajek, mąki, masła oraz oczywiście czereśni.
Składniki:
- 500 g czereśni
- 6 jaj
- 100 g mąki
- 0,3 l mleka
- 100 g cukru pudru
- 100 g bułki tartej
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soku cytryny
- tłuszcz i mąka do formy
Sposób wykonania:
-
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.Dodać od niej jeszcze bułkę tartą i razem wymieszać.Natomiast żółtka przełożyć do miski.Dodać do nich cukier, masło oraz sok z cytryny.Całość dokładnie ucierać.Gdy składniki się połączą, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ciepłe mleko.Na koniec partiami wsypać mąką z dodatkami.Gdy składnik się wymieszać dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.Czereśnie umyć, wypestkować i rozłożyć na wierzchu ciasta.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 45 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 1o