Składniki:
- ½ kg filetów śledzi solonych
- 1 szklanka mleka
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- sok i starta skórka z cytryny
- szczypta majeranku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ostra mielona czerwona papryka
- sól, cukier, pieprz do smaku
- pęczek zielonego koperku
Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć w mleku, osączyć. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na oleju. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny i ½ łyżeczki majeranku, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem. Podsmażyć kilka minut. Na półmisek wyłożyć osączone połówki śledzi, na śledzie duszone jabłka. Wstawić na noc do lodówki, schłodzić. Przed podaniem udekorować obficie listkami koperku.