Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka w glazurze z miodu

Super soczyste skrzydełka w glazurze z miodu. Musisz wypróbować ten przepis. Do wykonania przepisu potrzebujesz: skrzydełek z kurczaka, miodu, ketchupu, czosnku i sosu sojowego. 
 

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Skrzydełka należy dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą.
    Osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać miód.
    Dodać do niego ketchup praz oliwę z oliwek.
    Dokładnie wymieszać.
    Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir i sos sojowy.
    Całość dokładnie wymieszać po czym doprawić jeszcze do smaku słodką i ostra papryką oraz solą i pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć skrzydełka.
    Wstawić je do lodówki pod przykryciem na całą noc. 
    Następnego dnia wyjąć je z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50-60 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *