Poszukujesz nowych przepisów na ciasta? Idealnie trafiłeś. Tym razem polecamy przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami. Lista zakupów: truskawki, mąka, jajka, laska wanilii.
Składniki:
- 450 g truskawek
- 8 jajek
- 250 g mąki
- 250 g cukru pudru
- laska wanilii
- szczypta soli
- skórka starta z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
-
Oddzielić białka od żółtek.Do żółtka dodać laskę wanilii i razem utrzeć.Natomiast białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Wówczas nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier puder.Gdy składniki się połączą dodawać partiami masę żółtkową.Na koniec dodawać stopniowo przesianą mąkę z dodatkiem skórki z cytryny.Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.Na koniec umyć truskawki i przekroić je wzdłuż na połówki.Ułożyć na wierzchu ciasta jedna obok drugiej.Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Liczba porcji: 10