Przepis dla miłośników ostrych smaków. Czyli nasz pomyśl na ostre skrzydełka chilli. Aby przygotować ten przepis potrzebujesz: skrzydełek z kurczaka, papryczki chilii, miodu oraz soku z cytryny.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- sok z ½ cytryny
- 1 papryczka chilli
- ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Skrzydełka dokładnie oczyścić.Następnie do miseczki przelać miód.Natomiast papryczkę hilli przekroić wzdłuż na pół.Usunąć z niej pestki, gdyż to one są najostrzejsze.Resztę drobno posiekać i wrzucić do miski.Dodać jeszcze sok z cytryny.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć skrzydełka.Marynować co najmniej 2 godziny.Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.
Liczba porcji: 4