Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z jagodami

Poszukujesz nowych przepisów na tarty? Idealnie trafiłeś. Tarta z jagodami . Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: mąki, masła, żółtka, cukru pudru oraz oczywiście jagód. 
 

Składniki:

  • 450 g świeżych jagód
  • 175 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 130 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko 
  • 60 g cukru pudru do posypania
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  1. Mąkę posiekać razem z masłem.
    Wówczas dodać żółtko oraz mleko.
    Dodać jeszcze sól oraz cukier puder.
    Całość dokładnie zagnieść na gładkie ciasto.
    Uformować z ciasta kulę i owinąć ją w folię spożywczą.
    Wstawić na 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.
    Lekko rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (średnica 23 cm).
    Tak przygotowane ciasto ponakłuwać jeszcze widelcem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i piec około 10 minut.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.
    Ułożyć na nim jagody, które posypać cukrem pudrem.
    Wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.
     

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *