Poszukujesz nowych przepisów na tarty? Idealnie trafiłeś. Tarta z jagodami . Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: mąki, masła, żółtka, cukru pudru oraz oczywiście jagód.
Składniki:
- 450 g świeżych jagód
- 175 g mąki
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 130 g masła o temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- 60 g cukru pudru do posypania
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
-
Mąkę posiekać razem z masłem.Wówczas dodać żółtko oraz mleko.Dodać jeszcze sól oraz cukier puder.Całość dokładnie zagnieść na gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę i owinąć ją w folię spożywczą.Wstawić na 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.Lekko rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (średnica 23 cm).Tak przygotowane ciasto ponakłuwać jeszcze widelcem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i piec około 10 minut.Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.Ułożyć na nim jagody, które posypać cukrem pudrem.Wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.
Liczba porcji: 11