Składniki:
- herbatniki
- ½ szkl. truskawkowego dżemu
- 3 op. serka homogenizowanego
- kostka masła
- 1 ½ szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki mleka
- 5 żółtek
- truskawki
- op. galaretki truskawkowej
Sposób wykonania:
- Herbatniki wyłożyć na dnie formy aby zachodziły na siebie.
Następnie posmarować je dżemem.
Natomiast masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku, potem serek a na koniec żelatynę namoczoną w odrobinie wody i wymieszana w mleku.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy i wstawić do lodówki.
W między 2 szklanki płynu, doprowadzić do wrzenia i rozpuścić w nim galaretkę, odstawić do ostygnięcia.
Na wierzchu ciasta ułożyć rozgniecione truskawki i zalać je tężejąca galaretką.
Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka zastygła.