Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki
- 15 dkg margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 15 dkg cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera zmielonego dwa razy
- 5 żółtek
- 2 szkl. mleka
- 1 paczka cukru waniliowego
- 35 dkg cukru
- 2 budynie waniliowe
- skórka pomarańczowa
- 100 g rodzynek
- pół szklanki oliwy
Sposób wykonania:
Margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać jajko, żółtko, cukier oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie zagnieść i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Następnie żółtka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo oliwę a potem ser.
Budynie wymieszać z 2 szklankami wody i przelać do masy.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze skórkę pomarańczową i rodzynki.
Przelać masę na ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 1 godziny.