Składniki:
- schłodzone kruche ciasto
- masło
- budyń waniliowy
- 2 szkl. mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g serka homogenizowanego
- szczypta startej skórki z cytryny
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- 4 białka
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Budyń ugotować według opisu na opakowaniu po czym lekko przestudzić, wówczas dodać cukier oraz serek.
Całość dokładnie zmiksować i dodać jeszcze aromat oraz skórkę z cytryny.
Następnie białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy serowej, delikatnie połączyć.
Powstałym ciastem wylepić dno i boki formy wysmarowanej masłem.
Ponakłuwać ciasto jeszcze widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut.
Pod koniec pieczenia wyłożyć na ciasto bitą śmietanę i wstawić jeszcze do pierkanika na chwilę aby się przyrumieniła.