Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik pomarańczowy Wioli

 Składniki:

  • 1 cienki spód biszkoptowy
  • 8 pomarańczy
  • 40 dag kremówki
  • 50 dag twarogu
  • 20 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 1/4 l mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek żelatyny

Sposób przyrządzenia:
6 pomarańczy obrać, pokroić w plastry. Wokół ciasta zapiąć tortownicę, brzeg obłożyć owocami. mleko ugotować z cukrem i żółtkiem, połączyć z żelatyną. Gdy stężeje wymieszać z serem i  ubitą śmietaną. Rozsmarować na cieście, przekładając owocami, zakończyć warstwą owoców. Schłodzić przez całą noc. Wycisnąć sok z  reszty  pomarańczy, zagotować. zagęścić mąką i polać sernik.
Przepis nadesłała na „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *