Składniki:
- 1 cienki spód biszkoptowy
- 8 pomarańczy
- 40 dag kremówki
- 50 dag twarogu
- 20 dag cukru
- 4 żółtka
- 1/4 l mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżeczek żelatyny
Sposób przyrządzenia:
6 pomarańczy obrać, pokroić w plastry. Wokół ciasta zapiąć tortownicę, brzeg obłożyć owocami. mleko ugotować z cukrem i żółtkiem, połączyć z żelatyną. Gdy stężeje wymieszać z serem i ubitą śmietaną. Rozsmarować na cieście, przekładając owocami, zakończyć warstwą owoców. Schłodzić przez całą noc. Wycisnąć sok z reszty pomarańczy, zagotować. zagęścić mąką i polać sernik.
Przepis nadesłała na „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter