Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 kostki margaryny
- 8 jajek
- 2 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanka maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
- dżem morelowy lub malinowy
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę przemieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej mąkę 2 łyżki. Najpierw wyłożyć na blachę ciasto makowe, potem biszkopty, na biszkopty cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. na wierzch wyłożyć ciasto białe. Piec w temp. 180*C do czasu aż się zarumieni. Upieczone ciasto polać polewą czekoladową lub lukrem, albo posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłała na "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter