Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kantyczka Wioli

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 8 jajek
  • 2 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanka maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • dżem morelowy lub malinowy


Sposób przyrządzenia:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę przemieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej mąkę 2 łyżki. Najpierw wyłożyć na blachę ciasto makowe, potem biszkopty, na biszkopty cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. na wierzch wyłożyć ciasto białe. Piec w temp. 180*C do czasu aż się zarumieni. Upieczone ciasto polać polewą czekoladową lub lukrem, albo posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłała na "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *