Składniki:
- 30 dag sera twarogowego
- 8 jajek
- 1 szkl. cukru pudru
- 12,5 dag masła
- 10 posiekanych migdałów
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sok i skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 aromat pomarańczowy
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki maki pszennej
- tłuszcz
- tarta bułka
Sposób wykonania:
Do twarogu dodać cukier oraz masło i dokładnie utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka i ucierać około 1 godziny.
Po tym czasie wrzucić migdały, skórkę, sok, cukier waniliowy oraz aromat.
Dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę oraz mąkę delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.