Składniki
Ciasto:
- 3 szkl mąki
- 25 dag margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa serowa:
- 1kg tłustego sera
- 15 dag masła
- 1 szkl cukru
- 2 białka i 8 żółtek
- 2 budynie waniliowe
- 25 dag smietany
- puszka brzoskwiń
- olejek pomarańczowy
Sposób przyrządzenia:
Posiekać wszystkie składniki ciasta nozem,szybko zagnieść ciasto i włożyć na 1 godz do lodówki.Odłożyć 1/3 część ciasta a resztą wylepić wysmarowaną blaszkę. Składniki masy serowej (oprócz 2 białek i brzoskwiń )utrzeć na puszystą masę,dodać 2 ubite białka i pokrojone w kostkę odsączone brzoskwinie Delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na ciasto.Na tartce o grubych oczkach zetrzeć pozostałe ciasto.Piec w temp 170 st.przez ok.1.5 godz.Upieczone i ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka
2 comments for “Sernik Papieża*”