Składniki:
- 4 serki homogenizowane
- 800 ml. jogurtu naturalnego
- paczka okrągłych biszkoptów
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka truskawkowa
- szklanka wiśni drelowanych
- 2 galaretki wiśniowe
- 6 łyżeczek żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka masła
Przygotowanie:
Tortownicę dużą smarujemy masłem. Do głębokiej miseczki wlewamy jogurt, serek homogenizowany i wsypujemy cukier puder. Całość mieszamy dokładnie mikserem. Żelatynę rozpuszczam w 0,5 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, jedna szklanka wody na jedną galaretkę, wylewamy na płaski talerz do stężenia. Gdy galaretka stężeję kroimy w grubą kostkę. Do zmiksowanej masy serowo jogurtowej wlewamy energicznie żelatynę, dokładnie miksując. Do tężejącej masy dodajemy pokrojoną galaretkę w grubą kostkę i drelowane wiśnie. Całość wlewamy do wysmarowanej tortownicy i zatapiamy okrągłe biszkopty. Na wierzch sernika wylewamy dwie tężejące galaretki wiśniowe. Dekorujemy ubitą śmietaną.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad