Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab w mleku

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 750 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Mięso przełożyć do miski, dodać do niego posiekany czosnek oraz rozmaryn.
Zalać całość winem i wstawić do lodówki pod przykryciem na 24 godziny.
Po tym czasie odcedzić mięso, natrzeć go solą, pieprzem i oprószyć mąką.
Następnie mięso przesmażyć na rozgrzanym mleku, wówczas wlać mleko i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin.
Po tym czasie mięso wyjąc a sos gotować aż nabierze kremowej konsystencji.
Mięso przed podaniem pokroić w plastry i polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *