Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ze świeżych pieczarek

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 średnie pomidory
  • 1 kwaśne jabłko
  • 100 ml majonezu
  • 50 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • cukier, sól i pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę lub plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Jajka obrać ze skorupek i posiekać. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Zalać majonezem wymieszanym ze śmietaną. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 1/2 godz. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z białym pieczywem
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *