Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 średnie pomidory
- 1 kwaśne jabłko
- 100 ml majonezu
- 50 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- cukier, sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę lub plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Jajka obrać ze skorupek i posiekać. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Zalać majonezem wymieszanym ze śmietaną. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 1/2 godz. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z białym pieczywem
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus