Składniki:
• 50 dag wędzonej ryby (np. sieja, sielawa)
• 1 cebula
• 4 łyżki oleju lub majonezu
• 2 ogórki kwaszone
• 1 pomidor
• liście sałaty
• sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Rybę obrać ze skóry, usunąć kręgosłup i ości. Pokrajać ją w kostkę, dodać drobno posiekaną cebulę i pokrojony ogórek kwaszony, uprzednio obrany ze skórki, wymieszać. Doprawić do smaku olejem lub majonezem, solą, pieprzem i odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Umytymi i osączonymi z wody liśćmi sałaty wyłożyć salaterkę. Pokroić pomidora w ósemki. Sałatę wyłożyć do salaterki, przybrać z wierzchu natką pietruszki i pomidorem.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.