Składniki:
- 50 dkg wędzonego łososia bez skóry
- 4 pomidory
- 1 – 2 avocado
- 1 cebula
- 2 łyżki kaparów
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Dressing:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Wędzonego łososia pokroić w kostkę. Avocado przekroić na połowę, wyjąć pestkę, usunąć skórę, miąższ pokroić w kostkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniał. Cebulę obrać, pokroić w pierścienie. W szklanej salaterce układać warstwami wszystkie składniki sałatki. Wymieszać dokładnie oliwę z sokiem cytrynowym i przyprawami, polać nim sałatkę. Ozdobić natka pietruszki i pierścieniami cebuli, podawać.