Składniki:
- kurczak
- marchewka
- cebula
- 2 łodyżki selera naciowego
- 2 łyżeczki soli
- 3 szkl wrzątku
- 1 szkl majonezu
- łyżeczka przyprawy curry
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ szkl śmietany
- ½ szkl pokrojonej w kostkę zielonej papryki
- 1 szkl posiekanego selera
Sposób wykonania:
Marchewkę pokrojoną w plasterki, cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz posiekanego selera wrzucić do garnka.
Zalać całość wrzątkiem, doprawić do smaku solą i gotować około 5 minut.
Po tym czasie dodać kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin.
Następnie odstawić do ostygnięcia.
Wówczas odcedzić kurczaka i oddzielić mięso od kości.
Dodać do niego śmietanę, pieprz oraz curry.
Wrzucić jeszcze warzywa i całość dokładnie wymieszać.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.